Sötad yoghurt = godis

Idag tänkte jag dissa sötad yoghurt.

Vi köpte den här "lyxiga" yoghurten med endast 2,1 procent fett och tillsatta goda bakterier. Produkten ska ha smak av svenska sommarbär och vaniljstång. Mums? Nja, den var väl okej men den smakar mest väldigt sött. Bäst att kolla vad produkten innehåller....


På bilden nedan ser ni vad yoghurten innehåller. Bärmängden i denna "lyxiga" produkt är så låg (4,8 %) att Valio har varit tvugna att tillsätta färgen rödbetsrött för att yoghurten ska bli rosa... okej?

Yoghurten innehåller också hela 13 % socker. Jag förstår inte att inte fler reagerar på detta. Naturlig yoghurt har ett sockerinnehåll på mellan 3-5 gram per deciliter men ändå finns det så många olika sötade yoghurtprodukter vars sockervärde är uppe mellan 13-15 gram per deciliter. Det är alltså 5 gram mer socker per deciliter än i Coca cola.

En portion av yoghurten (125 gram) ger 18 % RDI (rekomenderat daligt intag) av socker.


Det är också intressant att det till och med finns en bild på en vaniljorkidé på förpackningen men yoghurten innehåller inte vanilj från någon blomma, utan endast vaniljarom och den mycket billigare produkten vanillin som tas fram ur rötnad granved.


Så vad lär vi av oss av det här?

1. Läs alltid innehållsförteckniningen om du vill vara säker på att få valuta för pengarna, dvs bär och vanilj i detta exemplet.

2. Sötad yoghurt kan vara god i små mängder vid speciella tillfällen, tex en sen söndagmorgon. Men sötad yoghurt bör inte ätas till vardags då det är alldeles för sött. Ät naturell yoghurt istället! Eller gröt.

Lev väl! / Elise

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0