Jordgubbar i Finland
I juli tillbringade jag tio underbara, varma dagar med min familj och släkt i min mammas föräldrahem i Juuka, Finland. Bredvid släktens hus bor min morbror som odlar och säljer jordgubbar. Jordgubbar är en vitaminbomb som jag aldrig tröttnar på! På semestern i Finland åt vi jordgubbar till frukost och dessert, jag vaknade och somnade i doften av solvarma jordgubbar.
Här följer ett bildregn på mig, Andreas och min kusindotter Filippa när vi i skymningen plockade dagens sista jordgubbar. Minnet värmer mitt sinne, jag blir lycklig av de här bilderna!
Lev väl! / Elise
Alfalfagroddar
Jag gillar att veta vad jag äter och vart maten kommer ifrån, ibland skulle jag vilja göra allting själv! :) I brist på trädgård och växthus så gör jag det jag kan i köket. Därav började jag att grodda groddar.
Att grodda är roligt och ekonomiskt och groddarna är mycket näringsrika. Ett frö innehåller alla ämnen som den tänkta plantan behöver under de första veckorna av sitt liv. Näringsämnena är därför ovanligt kompletta och koncentrerade jämfört med annan vegetabilisk mat. Alfalfagroddar är rika på protein, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, B-vitaminer, betakarotener, C-vitamin och E-vitamin.
Att grodda är roligt och ekonomiskt och groddarna är mycket näringsrika. Ett frö innehåller alla ämnen som den tänkta plantan behöver under de första veckorna av sitt liv. Näringsämnena är därför ovanligt kompletta och koncentrerade jämfört med annan vegetabilisk mat. Alfalfagroddar är rika på protein, järn, kalium, kalcium, magnesium, zink, B-vitaminer, betakarotener, C-vitamin och E-vitamin.
Såhär såg det ut i veckan när jag groddade: Jag sköljde 0,5 dl alfalfafrö noggrant och lade dem i blöt över natten i en bytta med lock på. Frönas volym ökar med 20-30 gånger så det behövs en ganska stor bytta. På morgonen hällde jag av vattnet och sköljde fröna igen.
Sedan fortsatte jag att skölja groddarna tre gånger om dagen. Lättast är om man kan ha ett tygstycke över burken vid sköljningen men jag stajlar och sköljer med fri hand! (därav den snygga frö-randen på burkkanten)
Två dagar senare, nu börjar det likna något!
Tre dagar senare är det dags att smaka av!
Klart! Bara att ta en hög groddar till middagen, i lunchlådan, på mackan osv. Groddarna håller sig ett par dagar i kylskåp, skölj dem en gång om dagen.
Lev väl! / Elise
Träningsmål!
Idag tränade jag och Marcus rygg och triceps. Passet gick bra! Jag klarade nytt personbästa i dips, 13 stycken under första setet. Klarade 2,5 chins på egen hand också, så det går framåt! Förra veckan var en rätt kass träningsvecka med mestadels cardio (men desto mer mental träning) men jag vilade och åt massor av bra mat så det får duga!
För att kunna motivera mig själv till att träna ser jag till att alltid ha mål att sikta mot. Mål som är specifika, mätbara, realistiska och tidsbegränsade. Jag för statistik över hur ofta jag tränar och vad jag klarar av vid varje träningstillfälle. Just nu ser en del av min mållista ut såhär:
Delmål:
- Klara 40 armhävningar (december 2010)
- Bli så vältränad så att folk kommenterar det ;) haha
- Träna minst 2-3 gånger i veckan under hela 2011
- Klara 20 dips (december 2011)
- Klara 1 chin
- Klara 5 chins
- Klara 10 chins
Mål:
- Klara 11 chins (december 2012)
- Klara 52 kg i bänkpress
Dröm-mål:
- Tävla i chins 2012 (?)
- Tävla i Body Fitness 2012 (?) (jag vågar drömma iaf ;) )
Lev väl! / Elise
Rabarbersylt med ingefära
I lördags kokade jag en ny sylt, rabarber med färsk ingefära.
Jag hade i 900 g rabarber (från mammas och pappas trädgård), 2 cm färsk ingefära, 1/2 dl vatten och 500 g syltsocker. Jag hackade rabarbern i småbitar och kokade den med vattnet i ca 10 minuter. Sedan lade jag i sockret och finhackad ingefära och lät koka 5 minuter till. Sedan skummade noga av sylten och hällde upp i rena, varma glasburkar.
Ingredienserna! (Jag hade citron och vaniljsocker tillhands men använde dem inte.)
Här skummar sylten! Man måste noga ta bort allt skum. Om det finns kvar skum i den färdiga sylten finns risken att sylten börjar mögla.
Jag valde syltsocker då det innehåller pektin som är ett gelébildande ämne som annars finns naturligt i bär och frukter, men i varierande mängd. Rabarber har låg halt av pektin så därför behövs ett tillskott om man vill ha en geleaktig sylt.
Lättsockrad sylt har kortare hållbarhet än söt sylt. Vi har redan mängder med sylt hemma, därför ökade jag sockermängden lite så att sylten ska hålla länge. (Fast jag föredrar egentligen en mindre söt sylt.)
Två härliga burkar med rabarbersylt blev det! Rabarber/Ingefära-sylten är jättegod att blanda med naturell yougurt.
Lev väl! / Elise
Antioxidanter i ett glas
Vissa morgnar när juicen är slut brukar jag mixa ihop en kall smoothie av det vi har hemma. Jag föredrar smoothies utan mjölkprodukter i så jag brukar bara slänga i de frukter eller bär vi har hemma med vatten/is och mixa. Om jag vill ha drycken sötare så tillsätter jag lite juice. Ibland vill jag att den ska vara krämigare och då rör jag i en avokado.
Lev väl! / Elise
Idag bestod smoothien enbart av frysta bär och vatten. Jag hade i ett par jordgubbar, några björnbär, röda vinbär och en liten näve blåbär. Jag tinade bären lätt i micron, mixade dem med 1,5 dl vatten och sen var det färdigt! Inga tillsatser, bara massor av antioxidanter och vitaminer, precis som jag vill ha det!
Lev väl! / Elise
Fighter-Elise
Förra helgen var en grym träningshelg då jag lyckades träna fredag, lördag och söndag! Klarade nytt personbästa i dips (12 stycken första setet) och fick nytt personbästa i bänkpress. (40 kg - 3 repetitioner) Körde även ett härligt benpass utan ont i knäna men med massa mjölksyra, lycka!
Bänkpress är en svag punkt för mig då jag haft en hel del frågetecken kring tekniken. Armbågarna har pekat åt fel håll och axlarna har lagt sig i övningen och gjort ont. Nu tror jag att jag typ har koll på det så nu efter en relativt lugn vecka fysiskt skulle jag nog kunna maxa några kilo till! Målet är min egen vikt (52 kg) så jag har 12 kg to go!
Men om min kära lillebror vill hjälpa mig med bänken så är det fritt fram att skicka ett mess, du svarar ju tydligen inte på mina mess iaf! <3
Lev väl! / Elise
Kycklingspett med tomatcouscous
Dagens middag blev kycklingspett med tomatcouscous. Vi brukar förbereda och marinera kycklingen några timmar innan, eller till och med kvällen innan för att kycklingen ska bli riktigt mör och kryddig!
Klart att servera!!
Lev väl! / Elise
Här följer receptet:
4 port - ca 45 minuter - Ugn 225 grader
4 kycklingfileér
1 msk olivolja
2 msk pressad citron
1 tsk soja
1-2 msk chilisås
Salt
400 g passerade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
(ev vitlök)
5 dl couscous
1 msk olivolja
1 rödlök
1/2 gurka
1,5 dl oliver
Salt, peppar och ev oregano
Blötlägg 8 träspett i vatten. Sätt på ugnen.
Dela kycklingfilerna i bitar.
Rör ihop olja, citron, soja och chili. Marinera kycklingen i röran, ju längre tid desto bättre. Trä upp kycklingen på spett och salta.
Lägg spetten på en bakpappersklädd plåt högt upp i ugnen ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Koka upp passerade tomater, biljong och ev vitlök. Rör ner couscousen och låt svälla under lock.
Tillsätt olivolja och rör couscousen fluffig.
Hacka lök, gurka och oliver. Blanda hacket med couscousen. Tillsätt salt, peppar och oregano efter smak.
Klart att servera!!
Lev väl! / Elise
Marimekko
När vi besökte Amsterdam i början av juli hittade jag en förtjusande Marimekko-butik som hette "Kauppa" vilket betyder just butik på finska. Butiken skulle dessvärre slå igen, vilket innebar att de hade 60 % REA på resterande varor. Jag fyndade den här underbara brickan Kevätjuhla (vårfest) som jag länge velat ha!
På något underligt sätt går färgen perfekt ihop med våra röda Unikko-mönstrade gardiner & koppar från Marimekko. Moa som är något av ett proffs inom färg sa att det hade något med färggruppen att göra? Att den röda och den gröna nyansen tillhörde samma färgfamilj eller något sådant. (eller hur var det?)
Hursomhelst så är brickan med kossorna helt underbart vacker enligt mig!
Lev väl! / Elise
Gatukonst på hemmaplan
Många gånger när jag är ute och reser ser jag massa spännande saker som jag fotograferar. Det är sällan jag stannar upp och tar kort på sådant som jag passerar varje dag. Men i somras försökte jag fånga dagen lite och förevigade lite gatukonst som jag fann på Vågmästareplatsen.
Väldigt fin vägg!
Fina vänner förevigades också på denna exotiska plats!
Lev väl! / Elise
Nötter och frön
Nötter och frön innehåller massa näringsämnen och bra fetter. Jag som tränar behöver massor med näring så jag äter nötter nästan varje dag!
I jakten på det perfekta mellanmålet köpte ett gäng råvaror i min närmaste matbutik. (Läs: Allt som jag hittade) Det blev solrosfrön, kokos, mandlar, hasselnötter, russin, torkade aprikoser, pumpakärnor, krossade linfrön, phyllisfrön etc.
Av detta skapade jag sedan:
Hemgjord müsli: Supernyttig och utan socker, tillsatt fett eller några andra tillsatser. Häll bara allt du gillar på en plåt och rosta i ugnen på ca 200 grader i ca 10 min eller tills det luktar gott :) Jag hade i massa havregryn som bas och lade i russinen & aprikoserna först efter ugnsrostningen. Rör om varannan minut så det inte bräns vid. När kokosen är gyllene och skalet på hasselnötterna lossnat är det klart! Låt svalna och häll i en burk.
Sedan gjorde jag Powerbars! Jag äter 6-7 gånger om dagen och då behövs bra mellanmål, powerbars är ett riktigt bra sådant! Den torkade frukten & honungen ger naturlig sötma om man gillar det. Jag hade inget recept med mått utan "höftade" fram dessa!
Gör såhär: Grovhacka nötter, mandlar och torkade aprikoser. Blanda med torkade tranbär, russin, phyllisfrön, kokos, linfrön, havregryn, solrosfrön och pumpakärnor i en skål. Rör 1-3 msk honung och 2-3 äggvitor så att massan känns fuktig. Tryck ut massan på ett bakplåtpapper på en plåt och ha i ugnen på 150 grader ca 15 minuter. Skär upp kakan i lämpliga bars. Ät dem innan träningen, på jobbet, som fika etc. Jättegoda!
Lev väl! / Elise
Delmål 1 uppfyllt
I december 2010 besökte jag Fitnessmässan i Göteborg med en vän. Jag satt i publiken och tittade på när de tävlade i chins. (Luciapokalen)
I december hade jag inte tränat på 7 veckor (pga av Thailandsresa och sjukdom) men jag bestämde mig för att försöka klara 11 chins innan december 2012! Jag kunde då inte göra en enda chins, inte ens nästan.
Sedan årskiftet har jag tränat tre gånger i veckan, med fokus på styrka. Ibland har det känts som att "det händer ju ingenting" och resultaten uteblivit. När mina vänner har frågat hur det går har jag varit tvungen att svara
På lördagen samma vecka var jag på kräftskiva hos Jocke och Linn och efter en stor snus skulle jag såklart stila genom att hänga i träbjälke. Lyckades då häva mig upp TVÅ gånger! Detta blev dokumenterat på bild, se nedan.
Tävlingen går ut på att på 75 sekunder göra så många chins som möjligt, med rätt utförande såklart. (Pullup på engelska) Jag skulle våga påstå att chins är den tyngsta övning du kan göra med din egen kropp som motvikt. För att klara detta krävs styrka, uthållighet, teknik och en massa VILJA!
Vinnaren bland herrarna gjorde 41 st!! Helt sinnessjukt många.
Det var bara fyra eller fem damer som tävlade. Vinnaren bland damerna gjorde 32 st! Också helt galet många. Tvåan var långt bakom med 15 chins. Trean gjorde 10 stycken. Jag tänkte att om jag skulle klara 11 chins så skulle jag rent teoretiskt kunna få brons i en en chins-tävling.
I december hade jag inte tränat på 7 veckor (pga av Thailandsresa och sjukdom) men jag bestämde mig för att försöka klara 11 chins innan december 2012! Jag kunde då inte göra en enda chins, inte ens nästan.
Jag började lätt med bodypump men insåg ganska snabbt att jag behövde träna MYCKET styrka för att fixa det. Jag kände mig till en början helt lost på gymmet och tyckte det var läskigt bland alla stora killar... Men det var bara att börja! Delmål 1 var att klara en enda chin själv.
Sedan årskiftet har jag tränat tre gånger i veckan, med fokus på styrka. Ibland har det känts som att "det händer ju ingenting" och resultaten uteblivit. När mina vänner har frågat hur det går har jag varit tvungen att svara
" Jo jag har tränat i 8 månader men jag har fortfarande inte klarat en enda chin...."
MEN!!! Den 5 september lossnade det och jag gjorde en hel chin, hängande i en stång på gymmet! VILKEN LYCKA!!! Jag gick hem och dansade i köket av glädje! Det är så jäkla underbart att sätta ett "omöjligt" mål och sen bara fixa det!
På lördagen samma vecka var jag på kräftskiva hos Jocke och Linn och efter en stor snus skulle jag såklart stila genom att hänga i träbjälke. Lyckades då häva mig upp TVÅ gånger! Detta blev dokumenterat på bild, se nedan.
ALLT GÅR OM MAN VILL!!!
9 chins kvar till "brons", jag har 14,5 månader kvar på mig och jag kommer att fixa det!
Lev väl! / Elise
Jag älskar muskler
Jag har en tendens att riktigt gräva ner mig inom ett område. Vissa kallar mig passionerad, jag brukar använda ordet nörd. Jag njuter av att förkovra mig inom ett ämne och verkligen GÅ LOSS inom det!
Hade någon sagt till mig för fem-sex år sedan att jag skulle bli en "träningsnörd" så hade jag skrattat högt. Här är jag nu! Svettig och full av endorfiner efter ett bröstpass på gymmet på en lördagmorgon. Träningen är som en drog! Jag tror verkligen att man kan bli beroende av lyckokicken som det ger. Det känns nästan som jag är kär i mjölksyran när jag staplande kommer hem från gymmet. Eller inte i mjölksyran, utan kär i LIVET! Jag är lycklig när jag tränar helt enkelt. Jag känner mig levande, fantastisk, stark och nästan odödlig! Lite samma känsla som jag ibland får när jag är ute och dansar med ett gött gäng en sen natt.
Eftersom detta är en EGO-blogg jag jag tillfället i akt och lägger upp SPÄNNISBILDER! haha :)
Bröllop i Lund
För en månad sedan var jag och Andreas på bröllop i Lund.
Min barndomskompis Anna som är frisör ställde upp tidigt på morgonen och gjorde en jättefin håruppsättning på mig! Här kommer lite bilder:
För en månad sedan var jag och Andreas på bröllop i Lund.
Min barndomskompis Anna som är frisör ställde upp tidigt på morgonen och gjorde en jättefin håruppsättning på mig! Här kommer lite bilder:
såhär såg vi ut:
(Ursäkta om formatet på bilderna inte är optimalt, jag är nybörjare!)
Här har ni mig!
ÄNTLIGEN
Äntligen har jag skaffat en blogg!
Jag har funderat på saken fram och tillbaka och efter fyra år gjorde jag slag i saken.
LÄS MIN BLOGG och lär känna mig och alla mina udda projekt! Just nu brinner min låga för styrketräning, matlagning från grunden, krukväxter, sylt, personlig utveckling, litteratur och dans!
NU KÖR VI!