Riktig vaniljglass?

Kallar du detta för glass? Har du någonsin tänkt på att det inte ens står glass på förpackningen? (förutom med pyttepyttesmå bokstäver intill ingredienserna)

BigPack "Vaniljglass" ingredienser: Skummjölk, vatten, glukos-fruktossirap, vegetabiliskt fett, socker, vasslepulver, druvsocker, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror) stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, karragenan) arom.

Visst är det spännande att den här produkten får kallas glass fast den inte har något att göra med riktig glass? Den har inte en enda ingrediens rätt. Riktig vaniljglass består av grädde, mjölk, ägg, socker och vanilj - GB Glace Bigpack har inget av det här. Men vad är det då vi äter...?


Skummjölk - Skummjölk är mjölk från vilken grädden avskilts genom separering, alltså den billiga restprodukt som blir kvar när man tagit bort den dyra grädden.

Vatten - Ja att betala för vatten är alltid lika givande!

Glukos-fruktossirap - Ett sötningsmedel som är billigare än socker. Tas fram ur processad majs. Enligt studier så är det fettbildande, speciellt bukfetma.

Vegetabiliskt fett - Billigt fett, ofta framtaget ur kokosfett och palmolja vilka båda är ifrågasatta ur hälsosynpunt.

Socker

Vasslepulver - Vassla, även vassle, är en biprodukt från osttillverkning. När löpe enzymatiskt spjälkar det fettlösliga proteinet kasein innesluts mjölkfettet. Det som då blir kvar av mjölken kallas vassle. Det mesta av mjölken består av vatten, och därför utgörs nästan allt innehåll i vasslen av vatten, men där finns även vattenlösliga ämnen som mjölksocker och mjölksyra. Billigare än mjölk och grädde.

Druvsocker - Socker som snabbt tas upp av kroppen.

Emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror ) - E 471. Behövs för att kunna blanda ämnen som annars skulle skära sig. Tas fram på kemisk väg genom att fett från soja eller gris med hjälp av en katalysator reagerar på glycerin.

Stabiliseringsmedel - Behövs för att kunna blanda ämnen som annars skulle skära sig, tex olja och vatten. Syftet är att bevara konsistensen på varan.

Arom - Efterrsom produkten inte innehåller någon vanilj så är fejkas smaken med arom istället.

 

Jahaa, det där lät ju smarrigt! Nu ska vi istället titta på vad ÄKTA glass innehåller!

 

 

RIKTIG vaniljglass, ingredienser:

2,5 dl grädde,

2,5 dl standardmjölk,

6 ekologiska äggulor,

1,5 dl socker,

1 vaniljstång.

 

Gör såhär:

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt också de urgröpta vaniljstängerna.
  3. Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns). Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakt under omrörning till 85 grader - precis under kokpunten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll upp glassmassan i en bunke. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig.
  8. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken. Ta upp vaniljstången.
  9. Kör glassmeten i en glassmaskin.
  10. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.

 

 

Tadaa! ÄKTA vaniljglass utan tillsatser. Äkta vaniljglass ska vara gulaktig då den innehåller ägg. Fantastiskt!

 

 

Jag måste också tillägga att eftersom den hemgjorda äkta glassen smakar så mycket mer än GB Glace smörja så behöver man inte äta lika mycket för att bli nöjd. (dvs eventuellt färre intagna kalorier.)

Om ni istället köper GB Glace lyxigaste glass Carte dÓr Vanilla så innehåller den precis samma skit plus + färgämnen och E-ämnen för att efterlikna en godare glass, nämligen den handgjorda ÄKTA glassen.

Så läs innehållsförteckningen och välj själva vad ni ska äta! Vi får vad vi betalar för.

 

Lev väl! / Elise


Kommentarer
Postat av: moa

Äckligt när man tänker på det! Men känns som det är 7000 ggr lättare att göra glass med glassmaskin än manuellt eller vad jag nu skall kalla det ;)Du får jättegärna låna boken av mig annars när jag läst ut den! Tror inte den finns på biblioteket än! :)

2011-10-23 @ 21:35:16
URL: http://tjugosjundenovember.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0