2012 och jag ler

Nytt år, nya tider! Nyår firades med mina homies hemma hos Jocke och Linn. Jag och Linn styrde upp mat och fest och Linn briljerade med dukningen, jag var imponerad. Vilket team vi var! Det var som vanligt jättekul att ha fest. Tycker verkligen att det är roligt att bjuda vänner på mat!

Menyn såg ut så här:

Förrätt: Mammas trattkantarellsoppa med en hint av ädelost, serverad med mitt hembakta bröd.

Huvudrätt: Fläskfilé med hasselbackspotatis och Jensens favoritsås, serverad med en krispig sallad. (Vegetariskt alternativ: Linsbiffar med halloumi och oliver)

Efterrrätt: Min hemgjorda vaniljglass med färsk ananas, romsås och rostad kokos.

Här är en bild på mig från nyår. Knästöden på, check! Jag ser glad ut iallafall och det är bra. 2012 ska bli ett glädjens år!


Lev väl! / Elise

Åka vagn på Ikea

Såhär såg det ut när jag och Andreas köpte julklappar på Ikea förra veckan. Det var mitt i veckan och efter jobbet så jag hade inte ork att gå genom hela varuhuset pga av mina knän... så Andreas körde mig med vagnen, haha! Man får göra det bästa av situationen :)


Lev väl! / Elise

Många veckor utan träning nu...

Jag blir både glad och ledsen när jag tittar på de här bilderna på mig från i somras. Andreas tog dem i smyg när jag lekte lite med en snurra på en lekplats en varm dag, haha. Shit, vad jag hade muskler!! Visst såg jag resultaten i spegeln (och jag njöt av varje vältränad stund ;) ) men det är lite speciellt att se hela kroppen på bild så här efteråt. Tre månaders skada i knäna har ju gjort mig ofrivilligt inaktiv och även om inte alla muskler har försvunnit så känner jag mig som en spinkig verison av mig själv. Jag ser inte ut sådär längre precis! Speciellt inte låren, nu har jag mina pinniga ben igen, precis som naturen skapade mig ;) Längtar efter att få bygga upp mig själv igen, men det får ta den tid det tar. Min träning i dagsläget består av korta promenader på platt mark, styrketräning med min egen kroppsvikt hemma i vardagsrummet två gånger i veckan och sjukgymnastik 1-2 gånger i veckan.

Min sjukgymnast har sagt att den här typen av långvarig skada som jag har kan vara ett tecken på begynnande utbrändhet. Hon kan ha rätt i det då jag är en väldigt högintensiv person, jag kör hårt när jag väl gör något! Problemet är att jag gärna har många projekt som jag "kör hårt" inom samtidigt (jobb, träning, matlagning, festfixning, resor, hobbyprojekt etc ) och stressar upp mig över att jag "måste" få perfekt resultat på samtliga projekt. Det funkar dessvärre inte i längden... och den här knäskadan jag fått kan vara min kropps sätt att säga "Nu räcker det!". Jag har fått mig en tankeställare iaf och inser att jag måste förändra en del i mitt sätt att leva för att kunna förbli frisk. Därför har jag svårt att tro att jag inom det närmaste ska kunna plocka upp träningen på en seriös nivå igen, jag blir tvungen att börja lungt och mjukt och vara snäll mot mig själv... Långsiktiga mål är det som gäller!


Lev väl! / Elise

Hembakt bröd

Jag bakade ett helt underbart fröbröd med fikon, russin och hasselnötter i. Då det bakas med bikarbonat går det snabbt att göra, rör bara ihop ingredienserna och grädda i ugnen. Resultatet blev ett saftigt bröd som känns tungt i handen med massor av smak. En riktig lyckohöjare ihop med en stor klick Bregott! Receptet rekomenderas verkligen!


Lev väl! / Elise

Ljusare tider och julpynt

Nu känner jag äntligen att jag orkar ta tag i bloggen igen. Knäproblemen har verkligen tärt på mig på alla sätt och jag har fått lägga den lilla energi jag haft på att överleva och försöka bete mig normalt... Dvs inte bryta ihop varje dag och kanske sköta mitt jobb bra emellanåt! Det har verkligen varit tufft, men nu tror jag att det har vänt! För varje dag som går blir jag lite, lite bättre i knäna. Små förändringar sker varje dag, det gör mig så glad! Jag använder inte kryckorna alls längre utan det räcker med knästöd när jag har ont. Orkar gå kortare sträckor och har jobbat heltid i några dagar nu, hoppas kunna göra det året ut. Äter värktabletter, men bara en sort numera... ;)

Så nu är det hög tid att njuta av lite jul. Jag bakade julbröd häromdagen (ett inlägg om brödet kommer senare) och Andreas fick snällt fixa de obligatoriska julapelsinerna med nejlikor i.


Vi hängde upp apelsinerna i fönstret i vardagsrummet så nu luktar det gott av gran och apelsin :)

Klädde även granen hemma hos mamma och pappa som jag gör varje år och där är granen serious business!. Detta året blev färgtemat på granen klassiskt rött, vitt och silver men med många olika former på pyntet. Som en Disney-gran som Linda sa när hon såg bilden! Här rotar jag i en av pynt-kartongerna efter lämpliga dekorationer. Lägg märke till mina snygga knästöd... ehm.


Resultatet!! En gran som heter duga!!


God jul och Lev väl! / Elise

Kärlek är en bra medicin

Det var länge sedan jag uppdaterade nu, har inte mått bra på ett tag. Knäna tär på psyket och psyket tär på knäna i en ond cirkel. I åtta långa veckor har jag haft ont nu med mycket frånvaro från jobbet. Förmodligen bli det väl bra snart. Om inte blir det väl kanske lite mindre dåligt snart i alla fall... vi får se. Jag fortsätter att vila och äta nyttigheter. Tack vare de underbara människor jag har i mitt liv så står jag ut. Tack för ert stöd, ni vet vilka ni är.


Lev väl! / Elise

Blåbärsglass

Vi hade lite vispgrädde och ägg hemma som vi behövde bli av med. Andreas har tidigare bett mig göra blåbärsglass och eftersom han är så snäll och kör mig överallt nu när jag har ont i knäna så tänkte jag att jag överaskar honom med lite glass.

Jag testade ett annat glassrecept där man endast behövde vispa ingredienserna och inte värma dem. Jag föredrog detta eftersom att vispa kan man ju göra sittande, jag kan inte stå vid spisen och röra i dagsläget.

Receptet är följande:

ca 300 gr tinade/färska blåbär.
3 ägg-gulor
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa äggvitan fluffig
2. Vispa ägggulorna med sockret i några minuter
3. Vispa grädden
4. Blanda i bläbären i äggulesmeten. Vispa så att bären finfördelas lite.
5. Blanda i äggvitan och grädden med en sked.
6. Frys in blandningen, antingen med glassmaskin eller i en bytta i frysen som du rör om i varje timme.


All detta ska röras ihop!

Såhär ser den färdiga glassen ut.


Glassen blev god och uppfriskande. Blåbärsglassen smakade annorlunda mot min hemgjorda vaniljglass. Förtom den uppenbara smakskillnaden mellan blåbär och vanlij (duh!) så tyckte jag även att jag kände skillnad på kokt grädde vs. okokt vispad grädde samt strösocker vs. florsocker. Eller också var det blåbärens naturliga saft som gjorde att den här glassen blev mer isig och frisk och mindre krämig och smakrik. Glassen blev dock väldigt fluffig och porös vid första försöket vilket är positivt. Vaniljglassen fick jag göra ett par gången för att få in snitsen. Har man mycket frukt i glassen så blir den nog automatiskt mer isig och sorbet-lik. Jag föredrar nog ändå kokt grädde med strösocker så när jag gör glass igen så kör jag nog på det + valfri smaktillsats, tex kanel.

Lev väl! /Elise

Bulgursallad med lax och pesto

Det här är en jättegod rätt om man gillar pesto!

4 portioner, 20-30 minuter

4 laxfileér
4 portioner bulgur enligt paketet
Färsk spenat
Ruccola
Körsbärstomater
1-4 msk Pesto
Salt

1. Koka bulguren med salt enligt anvisningar på paketet.
2. Skölj spenat och ruccola, dela körsbärtomaterna i halvor. Blanda grönsakerna.
3. Skär laxen i små kuber, stek dem kort tid på relativt hög värme.
4. Blanda bulgur med pesto och blanda sedan i laxen. Salta om det behövs.
5. Servera den kalla salladen och den varma bulgurröran tillsammans.

Jättegott! Passar bra som fredagsmys :)


Lev väl! / Elise

Veckan i siffror

Detta har den senaste veckan innehållit, tors-ons:

2 kryckor
1 karensdag
1 sjukdag
2 besök hos läkaren
4 st röntgenbilder
2 besök hos ortopedakuten
7 timmars väntetid på akuten
4 olika blodprov
22 tabletter paracetambol
28 tabletter orudis
4 olika remisser
1 telefonsamtal till sjukvårdsrådgivningen
6 telefonsamtal till vårdcentralen
2 st missuppfattningar hos läkaren
2,5 timmar gråt
1 st elastiskt bandage
35 gr voltarensalva
5 dagars magont (pga av tabletterna)
2 nya recept
3 goda besked:
- 1. Det syntes ingen broskförändring på röntgen
- 2. Mina blodvärden är normala
- 3. Jag fick starkare smärtstillande, yes!
9 telefonsamtal (hittills) för att hitta en ledig sjukgymnast
och ytterligare 4-5 veckors vila framöver....

Lärdom: Träna försiktigt. Uppskatta era ben, överbelasta dem inte för det suger!

Lev väl! / Elise

Guacamole utan avokado?

Idag ska jag dissa Santa Marias Dip Guacamole Style. Lägg märke till att produkten inte heter guacamole utan endast "dip guacamole style". Det beror helt enkelt på att innehållet i burken inte är guacamole.

Vad är då guacamole? Wikipedia svarar såhär: Guacamole (Ursprungligen āhuacamolli, från det aztekiska språket Nahuatl, där āhuacatl (= avokado) och molli (= sås)) är en kall sås från det mexikanska köket som används som tillbehör till olika rätter som tacos. Den används även som dipp. Guacamole består av mosad avokado som blandas med exempelvis lök, vitlök, tomat, färsk koriander och citronsaft eller saft från lime, chili och kryddor. För att dryga ut används exempelvis gräddfil eller crème fraîche.





Vad innehåller produkten? Såhär står det på burken:
_____________________________________________
Dipsås med guacamolesmak. Ingredienser: Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, Modifierad stärkelse (tapioka) Vassleprotein, salt (1,6% , Avokado (1,5 %) Socker, Jalapeno, Vitlök, Syra (E270, E330) Surhetreglerande medel (E575) Arom (bla avokado, lime) Jästextrakt, kryddor, maltodextrin, Förtjockningsmedel (E415) Antioxidationsmedel (E338) Emulgeringsmedel (E450a, E472) Färgämne (E141, E100). Allergiinformation: Innehåller mjölk. Överbliven dip kan förvaras i 1-3 dagar i en tätslutande förpackning i kylskåp.
_____________________________________________

Jösses, det vår en lång ingredienslista. Det bådar inte gott! Ju kortare desto bättre är det som gäller. Låt oss titta närmare på ingredienserna...


Vatten - Vatten står först, alltså är det den största ingrediensen. Finns gratis i kranen annars!

Lök, tomat, solrosolja, paprika

Modifierad stärkelse (tapioka)- Tapioka utvinns ur kassaväxtens (Maniok) rotknöl. Tapioka förekommer i flera olika former varav tapiokamjöl är vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse. Av växten maniok kan även aceton, alkohol och klister tillverkas.

Vassleprotein - Vassla, även vassle, är en biprodukt från osttillverkning. När löpe enzymatiskt spjälkar det fettlösliga proteinet kasein innesluts mjölkfettet. Det som då blir kvar av mjölken kallas vassle. Det mesta av mjölken består av vatten, och därför utgörs nästan allt innehåll i vasslen av vatten, men där finns även vattenlösliga ämnen som mjölksocker och mjölksyra. Billigare än mjölk och grädde.

Salt (1,6%) - Den här produkten innehåller mycket salt, mer salt än avokado!!

Avokado (1,5 %) - En försvinnande liten andel avokado i den här dipen!

Socker, Jalapeno, Vitlök

Syra (E270, E330) - Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.  E270 = Mjölksyra. E330 = Citronsyra som framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)

Surhetsreglerande medel (E575) - Glukosyrans deltalakton. Kan fungera som färgstabilisator.

Arom (bla avokado, lime) - Fejkad avokadosmak och fejkad limesmak, man tackar!

Jästextrakt - Smakförstärkare. Jästextrakt är det allmänna namnet på olika slags bearbetade jästprodukter som görs genom att utvinna innehållet i celler, vilket i sin tur görs genom att ta bort cellväggarna. Används ofta för att åstadkomma aromatiska smaker och umamismaker. Ersätter numera ofta det ifrågasatta smakförstärkaren natriumglutamat (E621) men även jästextrakt innehåller en del glutamat. Glutamat kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.

Kryddor - Vilka kryddor är det egentligen?

Maltodextrin - Smakförstärkare. Maltodextrin är en komplex sockerart med svag sötma. Används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Förtjockningsmedel (E415) - Xantangummi. Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs genom jäsning av socker.

Antioxidationsmedel (E338) - Fosforsyra, Används för att binda vatten i köttprodukter. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.

Emulgeringsmedel (E450a, E472) - Kemiska ämnen, som används för att ge en jämn blandning åt en produkt som består två eller flera beståndsdelar. E450a = Natrium, kalium och kalciumfosfater. Stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel. E472 = Mono- och Diglyceriders ättiksyraestrar, framställs ur ättiksyra och mono- och diglycerider som kan vara tillverkade av fett från tex gris.

Färgämne (E141, E100)- Klorofyll-kopparkomplex, ett färgämne som ger blåsvart kulör. Kurkumin - färgämne som ger gulorange kulör.


WOW, nio stycken E-ämnen i samma produkt! Måste vara något slags personligt rekord för mig. Jag måste tillägga att innehållsförteckningen över Eldorados dip är ÄNNU VÄRRE så håll er undan för denna gröna smörja!

Nu ska vi titta på vad en riktig guacamole innehåller. Se så vackra färger, helt naturligt! Inga tillsatser behövs!


RIKTIG Guacamole:
1 avokado
1 msk pressad citronsaft
1 msk finhackad rödlök
1 tomat
1/4 röd chilipepparfrukt
1 msk olivolja
Flingsalt
nymald svartpeppar

Hacka och blanda ingredienserna. Klart!

Lägg på en klick guacamole på en bit crostini och garnera med en räka. Mums som förrätt!


Lev väl! / Elise

Gatukonst på bortaplan

Ibland är saker sådär fulsnygga. Då gäller det att se dem och njuta, och kanske knäppa en bild.

Gatukonst Paris
Gatukonst Paris
Gatukonst Paris
Gatukonst Amsterdam
Gatukonst Edinburgh

Lev väl! / Elise

JAG KLARADE 4 CHINS IDAG!

ÅH JAG ÄR SÅ GLAD! Idag klarade jag fyra chins! Kan knappt fatta det! Efter tre veckors stillasittande klarade jag inte bara tre utan helt galna FYRA (och en halv) chins! Nästan fem, men den sista nådde inte ända upp. Jag blev så glad så jag var tvungen att tjuta fjolligt och hoppa runt lite på det friska benet mitt i gymmet! Fantastisk känsla! Älskar att nå mina utsatta mål, det är den bästa adrenalinkick jag vet!


Idag så har jag alltså varit på gymmet, helt underbart! Andreas hämtade mig och Marcus efter jobbet och jag lämnade kryckorna i bilen och haltade runt på gymmet. Jag och Marcus körde enarmsrodd med hantel, chins, latsdrag med brett grepp och latsdrag med smalt grepp. Sen gjorde jag armhävningar bara för att jag var så sugen på det. Fixade 30 st i följd, helt okej efter all denna inaktivitet!

Min gluteus maximus (rumpa) skriker efter att bli tränad! Vågade inte utföra någon benövning alls idag men nu har jag läst på lite om hur jag kan träna stjärten utan att riskera att anstränga knän eller framsida lår, så det ska nog ordna sig snart. Ska till läkaren nästa vecka på återbesök så då kan jag fråga om framsida lår också. Upplever inte längre någon smärta inuti knät (men så äter jag ju smärtstillande iofs) men däremot ömmar muskelfästena runt omkring knät vid belastning så jag vågar inte belasta lårmuskeln alls.

Träningsmotivationen är i alla fall på topp! Behöver knappt bläddra i min motivationslitteratur ens ;)


Lev väl! / Elise

Sötad yoghurt = godis

Idag tänkte jag dissa sötad yoghurt.

Vi köpte den här "lyxiga" yoghurten med endast 2,1 procent fett och tillsatta goda bakterier. Produkten ska ha smak av svenska sommarbär och vaniljstång. Mums? Nja, den var väl okej men den smakar mest väldigt sött. Bäst att kolla vad produkten innehåller....


På bilden nedan ser ni vad yoghurten innehåller. Bärmängden i denna "lyxiga" produkt är så låg (4,8 %) att Valio har varit tvugna att tillsätta färgen rödbetsrött för att yoghurten ska bli rosa... okej?

Yoghurten innehåller också hela 13 % socker. Jag förstår inte att inte fler reagerar på detta. Naturlig yoghurt har ett sockerinnehåll på mellan 3-5 gram per deciliter men ändå finns det så många olika sötade yoghurtprodukter vars sockervärde är uppe mellan 13-15 gram per deciliter. Det är alltså 5 gram mer socker per deciliter än i Coca cola.

En portion av yoghurten (125 gram) ger 18 % RDI (rekomenderat daligt intag) av socker.


Det är också intressant att det till och med finns en bild på en vaniljorkidé på förpackningen men yoghurten innehåller inte vanilj från någon blomma, utan endast vaniljarom och den mycket billigare produkten vanillin som tas fram ur rötnad granved.


Så vad lär vi av oss av det här?

1. Läs alltid innehållsförteckniningen om du vill vara säker på att få valuta för pengarna, dvs bär och vanilj i detta exemplet.

2. Sötad yoghurt kan vara god i små mängder vid speciella tillfällen, tex en sen söndagmorgon. Men sötad yoghurt bör inte ätas till vardags då det är alldeles för sött. Ät naturell yoghurt istället! Eller gröt.

Lev väl! / Elise

Ett projekt som bär frukt

Jag fick ett citrusträd i födelsedagspresent av Andreas syster Alexandra när jag fyllde år förra året. Då hängde det små citrusfrukter på trädet och trädet var hur fint som helst! (Tack snälla Alexandra!)

När frukterna föll av såg trädet lite ledset ut så jag ställde det på bästa fönsterplatsen och gav den extra näring och massor av vatten. För en månad sedan fick jag gensvar och trädet började blomma! Nu har jag tre små gröna frukter som fortfarande kämpar på trädet. Vore så kul om de blev färdiga frukter! Jag vårdar dem ömt och håller tummarna.



Här växter de små raringarna!


Lev väl! / Elise

ÄNTLIGEN! Träningstillfälle 102

Knäna är på bättringsvägen men det går långsamt och jag måste ta det väldigt lungt. Har lyckats jobba hela veckan men mycket mer än så har jag inte orkat göra. 19 dagar utan träning har varit en pärs! Frustrerande minst sagt, hela fredagen kände jag mig som ett laddat vapen...

Idag firade jag lördagen med att lämna kryckorna hemma och åka till gymmet. Ja, jag och Andreas åkte faktiskt bil de ca 700 metrarna vi har till gymmet för att spara på mina knän, haha!

Vi körde ett helt liggande pass för att jag verkligen inte skulle anstänga mina knän. Det blev bänkpress, flyes, hantelpress, liggande tricepspress med stång och situps. Var så skönt att komma igång igen!


Förresten, jag var så otroligt klantig idag! När Andreas hade kört bänkpress så skulle jag ta av en viktplatta så att jag kunde köra. Ivrig som jag var så drog jag i 10-kilos plattan och såg inte att det låg en 5-kilos platta framför den. Så när jag drar i den tyngre plattan så faller 5-kilos vikten rakt ner... på min stortå. AJ!!! Inte okey, min tå blev blå! Tur i oturen att det är samma ben som jag har inflammation i och redan haltar på, så ingen kommer att märka någon skillnad... Haha!

Här demonstrerar jag sittande hur plattan föll ner på min fot. Vackert... ehm.


Här står Andreas och håller i en vikt som väger lika mycket som jag gör.... 52.5 kilo. Jag får ta och äta upp mig lite tror jag!


Snart är jag på banan igen!

Lev väl! / Elise

Om

Min profilbild

Elise

RSS 2.0