Guacamole utan avokado?

Idag ska jag dissa Santa Marias Dip Guacamole Style. Lägg märke till att produkten inte heter guacamole utan endast "dip guacamole style". Det beror helt enkelt på att innehållet i burken inte är guacamole.

Vad är då guacamole? Wikipedia svarar såhär: Guacamole (Ursprungligen āhuacamolli, från det aztekiska språket Nahuatl, där āhuacatl (= avokado) och molli (= sås)) är en kall sås från det mexikanska köket som används som tillbehör till olika rätter som tacos. Den används även som dipp. Guacamole består av mosad avokado som blandas med exempelvis lök, vitlök, tomat, färsk koriander och citronsaft eller saft från lime, chili och kryddor. För att dryga ut används exempelvis gräddfil eller crème fraîche.





Vad innehåller produkten? Såhär står det på burken:
_____________________________________________
Dipsås med guacamolesmak. Ingredienser: Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, Modifierad stärkelse (tapioka) Vassleprotein, salt (1,6% , Avokado (1,5 %) Socker, Jalapeno, Vitlök, Syra (E270, E330) Surhetreglerande medel (E575) Arom (bla avokado, lime) Jästextrakt, kryddor, maltodextrin, Förtjockningsmedel (E415) Antioxidationsmedel (E338) Emulgeringsmedel (E450a, E472) Färgämne (E141, E100). Allergiinformation: Innehåller mjölk. Överbliven dip kan förvaras i 1-3 dagar i en tätslutande förpackning i kylskåp.
_____________________________________________

Jösses, det vår en lång ingredienslista. Det bådar inte gott! Ju kortare desto bättre är det som gäller. Låt oss titta närmare på ingredienserna...


Vatten - Vatten står först, alltså är det den största ingrediensen. Finns gratis i kranen annars!

Lök, tomat, solrosolja, paprika

Modifierad stärkelse (tapioka)- Tapioka utvinns ur kassaväxtens (Maniok) rotknöl. Tapioka förekommer i flera olika former varav tapiokamjöl är vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse. Av växten maniok kan även aceton, alkohol och klister tillverkas.

Vassleprotein - Vassla, även vassle, är en biprodukt från osttillverkning. När löpe enzymatiskt spjälkar det fettlösliga proteinet kasein innesluts mjölkfettet. Det som då blir kvar av mjölken kallas vassle. Det mesta av mjölken består av vatten, och därför utgörs nästan allt innehåll i vasslen av vatten, men där finns även vattenlösliga ämnen som mjölksocker och mjölksyra. Billigare än mjölk och grädde.

Salt (1,6%) - Den här produkten innehåller mycket salt, mer salt än avokado!!

Avokado (1,5 %) - En försvinnande liten andel avokado i den här dipen!

Socker, Jalapeno, Vitlök

Syra (E270, E330) - Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.  E270 = Mjölksyra. E330 = Citronsyra som framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)

Surhetsreglerande medel (E575) - Glukosyrans deltalakton. Kan fungera som färgstabilisator.

Arom (bla avokado, lime) - Fejkad avokadosmak och fejkad limesmak, man tackar!

Jästextrakt - Smakförstärkare. Jästextrakt är det allmänna namnet på olika slags bearbetade jästprodukter som görs genom att utvinna innehållet i celler, vilket i sin tur görs genom att ta bort cellväggarna. Används ofta för att åstadkomma aromatiska smaker och umamismaker. Ersätter numera ofta det ifrågasatta smakförstärkaren natriumglutamat (E621) men även jästextrakt innehåller en del glutamat. Glutamat kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.

Kryddor - Vilka kryddor är det egentligen?

Maltodextrin - Smakförstärkare. Maltodextrin är en komplex sockerart med svag sötma. Används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Förtjockningsmedel (E415) - Xantangummi. Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs genom jäsning av socker.

Antioxidationsmedel (E338) - Fosforsyra, Används för att binda vatten i köttprodukter. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.

Emulgeringsmedel (E450a, E472) - Kemiska ämnen, som används för att ge en jämn blandning åt en produkt som består två eller flera beståndsdelar. E450a = Natrium, kalium och kalciumfosfater. Stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel. E472 = Mono- och Diglyceriders ättiksyraestrar, framställs ur ättiksyra och mono- och diglycerider som kan vara tillverkade av fett från tex gris.

Färgämne (E141, E100)- Klorofyll-kopparkomplex, ett färgämne som ger blåsvart kulör. Kurkumin - färgämne som ger gulorange kulör.


WOW, nio stycken E-ämnen i samma produkt! Måste vara något slags personligt rekord för mig. Jag måste tillägga att innehållsförteckningen över Eldorados dip är ÄNNU VÄRRE så håll er undan för denna gröna smörja!

Nu ska vi titta på vad en riktig guacamole innehåller. Se så vackra färger, helt naturligt! Inga tillsatser behövs!


RIKTIG Guacamole:
1 avokado
1 msk pressad citronsaft
1 msk finhackad rödlök
1 tomat
1/4 röd chilipepparfrukt
1 msk olivolja
Flingsalt
nymald svartpeppar

Hacka och blanda ingredienserna. Klart!

Lägg på en klick guacamole på en bit crostini och garnera med en räka. Mums som förrätt!


Lev väl! / Elise

Kommentarer
Postat av: Bill

Gillar stilen, gillar inte avokado dip:-(

2011-11-05 @ 21:37:26
Postat av: Jenny

Och jag som brukade tycka att den där "guacamolen" var god... Tack för att du håller koll Elise!

2011-11-06 @ 10:45:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0