Blåbärsglass

Vi hade lite vispgrädde och ägg hemma som vi behövde bli av med. Andreas har tidigare bett mig göra blåbärsglass och eftersom han är så snäll och kör mig överallt nu när jag har ont i knäna så tänkte jag att jag överaskar honom med lite glass.

Jag testade ett annat glassrecept där man endast behövde vispa ingredienserna och inte värma dem. Jag föredrog detta eftersom att vispa kan man ju göra sittande, jag kan inte stå vid spisen och röra i dagsläget.

Receptet är följande:

ca 300 gr tinade/färska blåbär.
3 ägg-gulor
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa äggvitan fluffig
2. Vispa ägggulorna med sockret i några minuter
3. Vispa grädden
4. Blanda i bläbären i äggulesmeten. Vispa så att bären finfördelas lite.
5. Blanda i äggvitan och grädden med en sked.
6. Frys in blandningen, antingen med glassmaskin eller i en bytta i frysen som du rör om i varje timme.


All detta ska röras ihop!

Såhär ser den färdiga glassen ut.


Glassen blev god och uppfriskande. Blåbärsglassen smakade annorlunda mot min hemgjorda vaniljglass. Förtom den uppenbara smakskillnaden mellan blåbär och vanlij (duh!) så tyckte jag även att jag kände skillnad på kokt grädde vs. okokt vispad grädde samt strösocker vs. florsocker. Eller också var det blåbärens naturliga saft som gjorde att den här glassen blev mer isig och frisk och mindre krämig och smakrik. Glassen blev dock väldigt fluffig och porös vid första försöket vilket är positivt. Vaniljglassen fick jag göra ett par gången för att få in snitsen. Har man mycket frukt i glassen så blir den nog automatiskt mer isig och sorbet-lik. Jag föredrar nog ändå kokt grädde med strösocker så när jag gör glass igen så kör jag nog på det + valfri smaktillsats, tex kanel.

Lev väl! /Elise

Bulgursallad med lax och pesto

Det här är en jättegod rätt om man gillar pesto!

4 portioner, 20-30 minuter

4 laxfileér
4 portioner bulgur enligt paketet
Färsk spenat
Ruccola
Körsbärstomater
1-4 msk Pesto
Salt

1. Koka bulguren med salt enligt anvisningar på paketet.
2. Skölj spenat och ruccola, dela körsbärtomaterna i halvor. Blanda grönsakerna.
3. Skär laxen i små kuber, stek dem kort tid på relativt hög värme.
4. Blanda bulgur med pesto och blanda sedan i laxen. Salta om det behövs.
5. Servera den kalla salladen och den varma bulgurröran tillsammans.

Jättegott! Passar bra som fredagsmys :)


Lev väl! / Elise

Veckan i siffror

Detta har den senaste veckan innehållit, tors-ons:

2 kryckor
1 karensdag
1 sjukdag
2 besök hos läkaren
4 st röntgenbilder
2 besök hos ortopedakuten
7 timmars väntetid på akuten
4 olika blodprov
22 tabletter paracetambol
28 tabletter orudis
4 olika remisser
1 telefonsamtal till sjukvårdsrådgivningen
6 telefonsamtal till vårdcentralen
2 st missuppfattningar hos läkaren
2,5 timmar gråt
1 st elastiskt bandage
35 gr voltarensalva
5 dagars magont (pga av tabletterna)
2 nya recept
3 goda besked:
- 1. Det syntes ingen broskförändring på röntgen
- 2. Mina blodvärden är normala
- 3. Jag fick starkare smärtstillande, yes!
9 telefonsamtal (hittills) för att hitta en ledig sjukgymnast
och ytterligare 4-5 veckors vila framöver....

Lärdom: Träna försiktigt. Uppskatta era ben, överbelasta dem inte för det suger!

Lev väl! / Elise

Guacamole utan avokado?

Idag ska jag dissa Santa Marias Dip Guacamole Style. Lägg märke till att produkten inte heter guacamole utan endast "dip guacamole style". Det beror helt enkelt på att innehållet i burken inte är guacamole.

Vad är då guacamole? Wikipedia svarar såhär: Guacamole (Ursprungligen āhuacamolli, från det aztekiska språket Nahuatl, där āhuacatl (= avokado) och molli (= sås)) är en kall sås från det mexikanska köket som används som tillbehör till olika rätter som tacos. Den används även som dipp. Guacamole består av mosad avokado som blandas med exempelvis lök, vitlök, tomat, färsk koriander och citronsaft eller saft från lime, chili och kryddor. För att dryga ut används exempelvis gräddfil eller crème fraîche.





Vad innehåller produkten? Såhär står det på burken:
_____________________________________________
Dipsås med guacamolesmak. Ingredienser: Vatten, lök, tomat, solrosolja, paprika, Modifierad stärkelse (tapioka) Vassleprotein, salt (1,6% , Avokado (1,5 %) Socker, Jalapeno, Vitlök, Syra (E270, E330) Surhetreglerande medel (E575) Arom (bla avokado, lime) Jästextrakt, kryddor, maltodextrin, Förtjockningsmedel (E415) Antioxidationsmedel (E338) Emulgeringsmedel (E450a, E472) Färgämne (E141, E100). Allergiinformation: Innehåller mjölk. Överbliven dip kan förvaras i 1-3 dagar i en tätslutande förpackning i kylskåp.
_____________________________________________

Jösses, det vår en lång ingredienslista. Det bådar inte gott! Ju kortare desto bättre är det som gäller. Låt oss titta närmare på ingredienserna...


Vatten - Vatten står först, alltså är det den största ingrediensen. Finns gratis i kranen annars!

Lök, tomat, solrosolja, paprika

Modifierad stärkelse (tapioka)- Tapioka utvinns ur kassaväxtens (Maniok) rotknöl. Tapioka förekommer i flera olika former varav tapiokamjöl är vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse. Av växten maniok kan även aceton, alkohol och klister tillverkas.

Vassleprotein - Vassla, även vassle, är en biprodukt från osttillverkning. När löpe enzymatiskt spjälkar det fettlösliga proteinet kasein innesluts mjölkfettet. Det som då blir kvar av mjölken kallas vassle. Det mesta av mjölken består av vatten, och därför utgörs nästan allt innehåll i vasslen av vatten, men där finns även vattenlösliga ämnen som mjölksocker och mjölksyra. Billigare än mjölk och grädde.

Salt (1,6%) - Den här produkten innehåller mycket salt, mer salt än avokado!!

Avokado (1,5 %) - En försvinnande liten andel avokado i den här dipen!

Socker, Jalapeno, Vitlök

Syra (E270, E330) - Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.  E270 = Mjölksyra. E330 = Citronsyra som framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)

Surhetsreglerande medel (E575) - Glukosyrans deltalakton. Kan fungera som färgstabilisator.

Arom (bla avokado, lime) - Fejkad avokadosmak och fejkad limesmak, man tackar!

Jästextrakt - Smakförstärkare. Jästextrakt är det allmänna namnet på olika slags bearbetade jästprodukter som görs genom att utvinna innehållet i celler, vilket i sin tur görs genom att ta bort cellväggarna. Används ofta för att åstadkomma aromatiska smaker och umamismaker. Ersätter numera ofta det ifrågasatta smakförstärkaren natriumglutamat (E621) men även jästextrakt innehåller en del glutamat. Glutamat kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn.

Kryddor - Vilka kryddor är det egentligen?

Maltodextrin - Smakförstärkare. Maltodextrin är en komplex sockerart med svag sötma. Används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

Förtjockningsmedel (E415) - Xantangummi. Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs genom jäsning av socker.

Antioxidationsmedel (E338) - Fosforsyra, Används för att binda vatten i köttprodukter. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.

Emulgeringsmedel (E450a, E472) - Kemiska ämnen, som används för att ge en jämn blandning åt en produkt som består två eller flera beståndsdelar. E450a = Natrium, kalium och kalciumfosfater. Stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel. E472 = Mono- och Diglyceriders ättiksyraestrar, framställs ur ättiksyra och mono- och diglycerider som kan vara tillverkade av fett från tex gris.

Färgämne (E141, E100)- Klorofyll-kopparkomplex, ett färgämne som ger blåsvart kulör. Kurkumin - färgämne som ger gulorange kulör.


WOW, nio stycken E-ämnen i samma produkt! Måste vara något slags personligt rekord för mig. Jag måste tillägga att innehållsförteckningen över Eldorados dip är ÄNNU VÄRRE så håll er undan för denna gröna smörja!

Nu ska vi titta på vad en riktig guacamole innehåller. Se så vackra färger, helt naturligt! Inga tillsatser behövs!


RIKTIG Guacamole:
1 avokado
1 msk pressad citronsaft
1 msk finhackad rödlök
1 tomat
1/4 röd chilipepparfrukt
1 msk olivolja
Flingsalt
nymald svartpeppar

Hacka och blanda ingredienserna. Klart!

Lägg på en klick guacamole på en bit crostini och garnera med en räka. Mums som förrätt!


Lev väl! / Elise

Gatukonst på bortaplan

Ibland är saker sådär fulsnygga. Då gäller det att se dem och njuta, och kanske knäppa en bild.

Gatukonst Paris
Gatukonst Paris
Gatukonst Paris
Gatukonst Amsterdam
Gatukonst Edinburgh

Lev väl! / Elise

JAG KLARADE 4 CHINS IDAG!

ÅH JAG ÄR SÅ GLAD! Idag klarade jag fyra chins! Kan knappt fatta det! Efter tre veckors stillasittande klarade jag inte bara tre utan helt galna FYRA (och en halv) chins! Nästan fem, men den sista nådde inte ända upp. Jag blev så glad så jag var tvungen att tjuta fjolligt och hoppa runt lite på det friska benet mitt i gymmet! Fantastisk känsla! Älskar att nå mina utsatta mål, det är den bästa adrenalinkick jag vet!


Idag så har jag alltså varit på gymmet, helt underbart! Andreas hämtade mig och Marcus efter jobbet och jag lämnade kryckorna i bilen och haltade runt på gymmet. Jag och Marcus körde enarmsrodd med hantel, chins, latsdrag med brett grepp och latsdrag med smalt grepp. Sen gjorde jag armhävningar bara för att jag var så sugen på det. Fixade 30 st i följd, helt okej efter all denna inaktivitet!

Min gluteus maximus (rumpa) skriker efter att bli tränad! Vågade inte utföra någon benövning alls idag men nu har jag läst på lite om hur jag kan träna stjärten utan att riskera att anstränga knän eller framsida lår, så det ska nog ordna sig snart. Ska till läkaren nästa vecka på återbesök så då kan jag fråga om framsida lår också. Upplever inte längre någon smärta inuti knät (men så äter jag ju smärtstillande iofs) men däremot ömmar muskelfästena runt omkring knät vid belastning så jag vågar inte belasta lårmuskeln alls.

Träningsmotivationen är i alla fall på topp! Behöver knappt bläddra i min motivationslitteratur ens ;)


Lev väl! / Elise

RSS 2.0